Slik kan du hjelpe norske bryggerier gjennom krisen

Som alle nå har fått med seg antar jeg er det krise for tiden-og dette rammer mange, deriblant norske bryggerier. Puber/barer er stengt, restauranter er stengt eller driver redusert, alle festivaler, konserter, ølsmakinger etc er avlyst eller utsatt. Dette betyr at bryggeriene over natten har mistet en vesentlig del av sitt inntektsgrunnlag. Som alle vet er ølmarkedet i Norge svært stramt, vi har allerde før denne krisen sett at endel ikke klarer seg selv om de lager godt øl- sist med EGO…. Denne krisen vil nok sette fart i reduseringen av antallet norske småbryggerier, men krisen kan også senke bryggerier som ellers ville klart seg-og det er her vi ølelskere kan bidra.

Før jeg går videre-la meg presisere at jeg selvsagt anbefaler å følge rådene fra FHI mtp karantene, unødvendig handling/samling etc

For selv om samfunnet går i sakte fart er det fortsatt slik at de aller fleste er og handler hver uke. Vi tar en øl iblant- og bedre tider kommer- jeg håper derfor disse (opplagte sikkert…) tipsene kan være til inspirasjon for en liten «dugnad» også på dette området…

1. Når du er på butikken, plukk opp noen flasker lokalt/norsk øl
De fleste av oss må på butikken-og da kan man jo benytte muligheten om man har anledning. De fleste dagligvarebutikker har nå et godt utvalg av både lokalt og «nasjonalt» øl, enkelt å legge noen flasker i korga når man først er der! Noen har jo også egne bryggeriutsalg som man kan stikke innom hvis man er ute og gjær nødvendige ærend-dette endrer seg fort så sjekk gjerne på hjemmesider/facebook og husk reglene om hygiene og avstand. Endel bryggerier (deriblant Lervig) tilrettelegger nå for at man kan bestille og så hente ferdig pakke for å redusere kontakt-sjekk hjemmeside/facebook for ditt aktuelle lokalbryggeri!)

EDIT:
Etter at jeg skrev dette innlegget har mange butikker/bryggerier fått tillatelse til hjemlevering av øl-sjekk oversikten her

2. Hvis du allikavel e på polet- plukk opp noen flasker lokalt/norsk øl
Samme som for butikk- dersom man allievel er på polet, benytt anledningen til å plukke med deg noen norske godsaker- mye av polølet er jo best etter litt lagring så her kan man slå to fluer i en smekk!

3. Hamstre terrasseølet nå
De fleste av oss har noen «go-to» øl av typen pils, lager eller lignende -rimelige øl som vi koser oss med på terrassen eller lignende anledninger når det blir finvær- disse ølene tåler fint å stå i boden/kjelleren/ølskapet etc en stund-benytt anledningen og hamstre de nå! For min del gjelder dette blant annet «Jolle» fra Skudenes, KIS fra ELØ og Lucky Jack fra Lervig.

Jolle

Jolle fra Skudenes Bryggeri Foto: Beerangler

4. Ikke vær «norsk» på Untappd!
Nå er ikke dette som gir noen øyeblikkelig hjelp- men det er (om bryggeriene liker det eller ikke) slik at ganske mange bruker Untappd når de skal handle nye øl-og det er etter min mening litt typisk norsk å være litt beskjeden i ratingen- basert bla på meg selv..litt sånn som dette kanskje?

Ola Ølsuper:
-Kjempegod øl, masse smak og sklir rett ned Untappd 3.5/5

Mike Beerchugger:
-Fåkkin awesome guys, love it Untappd 4.9/5

Nå mener jeg ikke at man ukritisk skal slenge ut toppkarakterer, men altså- hvis du syns ølen er skikkelig bra, rate den skikkelig bra også!

Hvis vi alle legger noen ekstra flasker oppi korga i tiden fremover kan det kanskje være det som gjør at bryggeriene står an av- for dette vil bli bedre før eller senere. Stay safe, vask labbane og støtt ditt lokale bryggeri!


Ekstratips:

Støtt Ølakademiet med å kjøpe gavekort på ølopplevelser-som kan brukes når stormen er over!

Fra en tidligere handletur hos et av «mine» bryggeri-ELØ

1 Response

  1. 26. mai 2020

    […] Les gjerne også: Slik kan du hjelpe norske bryggerier i krisen […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.