Skudenes Bryggeri utfordrer Carlsberg

Skudenes Bryggeri utfordrer Carslberg- nå e det riktignok mine ord og ikke bryggeriets men eg e fra Karmøy akkurat så bryggeriet og me e ikkje unødvendig beskjedne her på øynå-me snakke tross alt om plassen så har fostra Norges første flykaprar (så passande nok ga seg for ei kalde pils), Norges første kongesete, Busserulls og undertegnede. Ikke nødvendigvis i prioritert rekkefølge for øvrig.

Skudenes Bryggeri er for mange mest kjent for å lenge ha hatt Norges høgast rangerte blonde ale «Styrbord» og for noen fatlagra whiskey-ale bomber som blir solgt på polet. Nå vil de altså gå for verdensherredømme på pils-eller muligens bare Norgesherredømme…. ihvertfall så skal de begynna å selga pils på Haugalandet først så får me se tenke eg. (Muligt eg drar bittelitt på på deres vegne akkurat nå men det e nåke så hette kunstnerisk frihet.) Uansett så har de inngått et samarbeid med REMA 1000 på Haugalandet- Haugalandet består for dei så ikkje e lokale av Karmøy Kommune og nærliggende forsteder som Sveio, Tysvær, Haugesund mfl.

Jolle

Jolle fra Skudenes Bryggeri Foto: beerangler

Utfordringen er jo velkjent for alle norske mikrobryggerier-pils står for en stor del av volumet som selges og det er de store bryggeriene med Carlsberg (med merkene Tuborg, Carlsberg og Ringnes) i spissen som drar avgårde med store deler av det salget. For mindre bryggerier er det vanskelig å konkurrere både med butikktilgjengelighet og pris. Vi så i 2018 at Gulatingbutikkene prøvde seg på et «prisstunt» sammen med flere bryggerier for å prøve å gjøre noe med dette, og det er litt samme tanken bak satsingen til Skudenes Bryggeri nå.

Norges mest solgte øl (tall fra 2014 men er nok mye de samme for 2018 og):
1. Tuborg Pils
2. Hansa Pils
3. Ringnes Pils
4. Carlsberg Pils
5. Grans Pils

Skudenes Bryggeri har derfor laget «Jolle»- en pils som skal selges i de lokale REMA 1000 butikkene (og bryggeriets eget utsalg) til 24,90 for en 0,33 flaske-da snakker vi en direkte konkurrent i pris-men hva med kvaliteten? Undertegnede var til stede på en ølsmaking med bryggeriet i begynnelsen av mars hvor vi fikk smake «Jolle» og jeg -med forbehold om lokalpatriotisme- ble veldig begeistret. Dette er et lyst lett øl-og da er jo kunsten å få det til å ha litt smak, ikke for mye men heller ikke så lite at det fremstår som tynt og det syns jeg de har fått til. Mild smak av malt og humle, og best av alt-en smooth nesten umerkelig ettersmak. Det er noe jeg syns trekker ned når jeg skal drikke en DDDHHHH IPA eller en 14% rødvinsarmagnacfatlagra stout, men på en pils av denne typen trenger jeg ikke humle eller malt på tunga i 10 minutter for jeg skal ta en ny slurk nokså kjappt. Dette er rett og slett det jeg vil kalle et terrasseøl, eller vorspieløl om man vil- hadde det ikke hatt så negativ klang skulle jeg kalt det et «pøseøl» også. Et øl for tørsten på varme dager eller som vorspieløl når man bare skal ha noen øl og ikke skal rate og diskutere med de man sitter med. …(merkelig nok finnes det folk som ikke syns humletyper, IBU og fatlagring er det mest spennende før man skal på konsert eller annet…) Jeg noterer meg forøvrig at Untappdratingen pr.nuh er på 3.88/5 med få ratinger vel og merke så helt borte i lokalpatriotismetåka er jeg vel ikke. (Jeg har før denne artikkelen publiseres fått tatt en test på terrassen også jf bilde under og ble ikke mindre begeistret i sola!)

Blir veldig spennende å se hvordan Haugalandet reagerer på dette, det er ikke lett å få folk til å endre vaner for denne typen øl-der mange som lager håndtverksøl sliter med at ølelskerne bare drikker en øl en gang uansett hvor godt de liker den er det ofte motsatt for mange som «bare» drikker pils. Jeg heier ihvertfall på lokalprodusert godt øl og gleder meg til terrassekos! For å vri på et slagord brukt av den lokale handelsstanden-vil du ha lokale bryggerier imorgen, drikk en av ølene deres idag!

Jolle

Jolle fra Skudenes Bryggeri Foto: Beerangler

Linker:
Skudenes Bryggeri
Skudenes Bryggeri på Untappd
Norges første flykaprer ga seg for ei kalde pils
Norges første kongesete

Tidligere saker om Skudenes Bryggeri:
Intervju med daglig leder Skudenes Bryggeri
Bryggeribesøk Skudenes Bryggeri

I forbindelse med siste tids oppmerksomhet rundt alkoholomtale vil jeg presisere at denne artikkelen skrives på eget initiativ uten noen form for godgjørelse eller oppfordring fra bryggeriet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.