Nyheter Nøgne Ø februar 2019

Torsdag 14.februar kommer det et lite spesialslipp av øl på vinmonopolet, og i den forbindelse har jeg vært så heldig å få smake på de to nyhetene til Nøgne Ø før slippet. Nå er det slik at Nøgne Ø hadde et «trangt» år i 2018, men la meg bare si det sånn-de kommer til å få en god start på 2019 med disse ølene for hvis ikke disse ryker fort forstår jeg ingenting! Her er Nøgne Ø virkelig tilbake til røttene- de kunne vel safet med noe lettsolgt NEIPA eller noe, men nei-dette er sært, kompromissløst(!) og -pardon my karmøysk-jækla godt øl. Ølene heter «At Gale Force» og «WIlderness» og er hhv en stout og en sour/wild ale-forenklet sagt. For det er ikke noe enkelt med disse ølene, la meg si det sånn.

(Mine vurderinger nedenfor er oversatt fra engelsk på instagram Beerangler (følg meg gjerne!) da de skrives når jeg sitter med ølet i glasset og er mer genuine selv om det blir litt «telegramstil» over det.)

La meg begynne med den ølen jeg var mest skeptisk til- Wilderness. Altså en sour/Wild ale og selv om jeg begynner like sour mer og mer får bare navnet «wild ale» meg til å frykte smaker av vått muggent gress, nedfallsfrukt og høgg. Ikke fryktelig glad i stiler som farmhouse og wild ale for å si det enkelt. Heldigvis har jeg som alle menn over 40 et åpent sinn…

Wilderness-bryggeriets beskrivelse:
Lys øl villgjæret på eikefat i fire år. Knusktørr, balansert og syrlig, men med en fyldig munnfølelse. Kompleks aroma av aprikos, sitrus, gress, malt og drueskall. Smak av syrlig aprikos, drue, gress, korn, umami og eddik. At hele gjæringsforløpet har fått gå i franske rødvins-og armagnacfat er med på å sette en tydelig karakter på dette ølet. Kanskje vårt villeste til nå?

Wilderness-Min vurdering:
Wilderness Wild Ale Reserve er den andre av nyhetene fra Nøgne Ø som kommer i hyllene 14.februar. Og det er..en vill øl! Bare hør på dette: villgjær, fatlagret 4-jupp fire- år i rødvin/armagnacfat! Er ikke helt sikke rpå om jeg er verdig denne ølen, men sorry-egentlig ikke sorry- jeg fikk den, drakk den og likte den! Kun 600 flasker blir tilgjengelig og det bør bli kø for å få tak i denne. Dette er med god margin den beste villgjærølen jeg har smakt sålangt. Fargen er så tiltalende, vakkert guloransje med kort hvitt skum. Aromaen er litt gress, citrus og jeg sverger, jeg kan lukte fatlagringen også… Smaken er kompleks, det er definitivt gress, citrus, litt smak av fatene og hint av frukt. Veldig kompleks for å gjenta meg selv, masse smaker men ikke på en forvirrende måte, det kompletterer hverandre-gresset demper citrusen, cirusen forsterket frukten… Den er sur selvsagt men det spiller på lag med de andre smakene uten å overdøve dem. Fantastisk øl, start å stille Dere i kø folkens-jeg gir den 4,75/5 og det er så høyt det blir hos meg når det ikke er stout…

wilderness

Wilderness fra Nøgne Ø Foto: Beerangler (klikk for større bilde)

Den neste var jeg i utgangspunktet veldig spent på, jeg er jo veldig glad i stout og det er ikke tvil hos meg at noen av de beste stoutene får vi fra Nøgne Ø-så her lå lista nokså høyt, men det viste seg å ikke være et problem, strengt tatt kan jeg kanskje si at lista har blitt hevet litt igjen…

At Gale Force-bryggeriets beskrivelse:
Et knippe nøye utvalgte fat av forskjellig øl komplimenterer hverandre perfekt i denne fyldige og harmoniske stouten modnet på vanilje og kanel. Aroma av sjokolade, vanilje, kanel, kaffe, tørket frukt og lær. Fyldig smak av mørk sjokolade, kaffe, lakris og solbær. Whiskey og cognac fra tønnene skinner også lett gjennom.

At Gale Force-Min vurdering:
At Gale Force-den nyeste stouten fra Nøgne Ø og jeg bare sier det med en gang- 1200 0,33 flasker kommer til å forsvinne raskt! Jeg ser ikke bort fra at om noen år er dette en «hvit hval» på nivå med de tidligere Dark Horizon variantene. Dette er en MASSIV øl! Laget med en blanding av øl fra whiskey og konjakkfat og en abv på lekende 15%… Det er ikke for alle å lage denne type øl, men Nøgne Ø leverer. Så leverer de en gang til og etterfyller bare for å være sikker på at vi blir fornøyde. For en øl! Svart som arvesynden, klistrer seg til glasset med en tynn stripe brunt skum på toppen. Aromaen er full av fatlagring, kanel, sjokolade og litt vanilje. Smaken er mye det samme selvsagt, fatlagringen kommer tydelig frem, litt kaffe men ikke mye. Litt whiskey/konjakk bak på tunga men ikke dominerende. Smaker mørkt (er det en smak???) dominert av kanel og vanilje men ikke som en pastrystout, (mørke?) skogsbær og en svak kryddersmak jeg ikke klarer definere. Munnfølelsen er som fløyel rett fra tørketrommelen. Jeg elsker denne ølen og kan ikke vente til å prøve den etter litt lagring-hvis jeg klarer få tak i flere… 5/5 på Untappd og det er kanskje den klareste 5èr jeg har gitt bortsett fra DH5.

At Gale Force

At Gale Force fra Nøgne Ø Foto: Beerangler (klikk for større bilde)

Ølene slippes altså 14.februar, men de er tilgjengelig på noen få utesteder allerede ser jeg på Untappd. Disse slippes kun på spesialpolene for øl:
Aker Brygge i Oslo
Bergen Storsenter
Sandnes Kvadrat
Kristiansand Lillemarkens
Tromsø Langnes
Ålesund Moa
Trondheim Bankkvartalet
Molde

Det ryktes også om et veldig begrenset antall At Gale Force i nettbutikken. En fantastisk start på 2019 fra Nøgne Ø her altså.

Følg meg gjerne på Instagram for ølbilder, vurderinger mm: Beerangler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.