Haugesund Ølfestival 2019 kort vurdering

Dette var vel min 6(?) ølfestival i Haugesund og den har fortsatt ikke «satt seg» helt mtp lokale, antall bryggeriet etc- til min fortvilelse må jeg innrømme. I år var det vel 9 bryggerier:

B20 Brewpub
Bømmeløen
En Liten Øl (ELØ)
Garasjebryggeriet
Jåttå Gardsbryggeri
Nøgne Ø
Rygr
Salamander
Skudenes Bryggeri

Av disse er det kun Nøgne som ikke kommer fra Rogaland- noe jeg må innrømme skuffer meg litt. Misforstå rett, de lokale bryggeriene hører til på en slik festival men det finnes mye spennende utenfor eget fylke også både av større og mindre bryggerier. Jeg savnet f.eks en av Lervig/7Fjell/Ægir/Austmann/Kinn i tillegg til Nøgne av de større norske samt et par mindre, spennende bryggerier. Ifjor hadde de f.eks Bjørnafjorden fra Hordaland, et spennende nytt bekjentskap for mange ifjor med gode øl.Sånn mtp lokalet-jeg vil være i nærheten av bryggeriene og det vil de fleste andre og, ergo ble det fort litt trangt selv uten sitteplasser og med ikke altfor mange folk. Personlig syns jeg det er litt mood-kill å måtte gå ut av lokalet med alle bryggeriene for å sette seg ned.Kanskje det hadde vært bedre å hatt det nede på selve Høvleriet dersom det ikke fungerer å ha det i begge etasjene? Der er det ihvertfall mer plass og godt med sitteplasser…

Uansett-ølfestival er jo alltid gøy og selv om jeg savnet litt på bryggerisiden var det mye spennende og godt øl tross alt. Flere av bryggeriene hadde med seg nyheter som ikke er i butikk/på pol og det er jo slikt man går på festival for å smake. Rikrignok var jeg litt skuffet over at Nøgne Ø ikke hadde med seg et par flasker DH6 til festivalen men alt i alt var det mye bra-og jeg har som vanlig laget en liten liste over favorittene. Jeg hadde vel over 15 øl på notatblokken (jupp, penn og papir) etter besøket så en sunn dose salt tar jeg til vurderingene i ettertid men disse var ihvertfall favorittene der og da:

Mine topp 5:
1. Ryolitt 2018/2019– En Liten Øl (Belgian Dark Ale) Untappd 4.25(begge)
Dette er to øl-en fatlagret og en ikke fatlagret versjon av samme ølet. Begge to veldig god på hver sin måte. Den fra romfat har naturlig nok preg av fatet og en tydelig smak av plomme. Rund, dyp i smaken og mektig uten å være for voldsom. Den som ikke er fatlagret var friskere med mer karamellsmak. To veldig flotte øl!
2. Sure Abel– Rygr (Sour Gose) Untappd 4/5
Festivalens friskeste sureste øl? Veldig forfriskende og godt, beste ikke-mørke øl på festivalen imho!
3. A Beacon in the Dark– Nøgne Ø (Imperial Stout) Untappd 4/5
Mørk og mektig, typisk NØ stout, det er en «vri» på denne med en nokså dominerende smak jeg ikke klarer definere men god er den.
4. Gand -Rygr (Belgian Quadrupel) Untappd 4/5
Ble litt overrasket når denne dukket opp på listen til Rygr. Den var til overmål riktig god også så jeg må åpenbart følge bedre med. Rund i smaken, fin fylde og balanse-mye smak.
5. Gruve øl -Almannajuvet– Skudenes Bryggeri (Red Ale) Untappod 3,75/5
Øl med lokal te og krydder- friskt med tydelig kryddersmak. Artig vri på red ale og definitivt en vellykket variant.

Like bak topp 5 var det mange øl på 3.5-3.75 på Untappd og jeg vil dra frem B20 Brewpub som havnet akkurat bak topp 5 med to av sine øl, et relativt ferskt bryggeri (ca 1.5år) som både hadde gode øl og en veldig fin estetikk rundt det de holdt på med.

Selv om eg ikke var 100% fornøyd med det praktiske dette året var det som alltid kjekkt på festival-mye kjekke folk, godt øl og kunnskapsrike hyggelige bryggerifolk-jeg komme rigjen neste år!

ølfestival

Haugesund Ølfestival 2019 Foto: Beerangler

Tidligere ølfestivaler i Haugesund hos Beerangler:
Haugesund Ølfestival 2018
Haugesund Ølfestival 2017

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.