Haugesund Ølfestival 2018 21-22.september kort vurdering

Da har det igjen vært ølfestival i Haugesund og jeg føler for å skrive noen ord i år og gett! Pga en smaking i Stavanger-og et vær vi ikke hadde fortjent på en fredag -ble det «kun» lørdagsbesøk på meg, men når man begynner når de åpner (kommentar idet jeg kommer til baren «Har vi åpnet nå?») og blir til man er mettet så holder det jaggu med en dag og… Utover dagen på lørdagen var det ihvertfall kjekkt å se at lokalene ble fyllt bra opp, festivalen var utvidet endel fra ifjor mtp bryggerier og arealer og det så ut til at det traff bra.

God stemning-dette er litt tidlig på dagen lørdagen-det ble betraktelig mer folksomt utover dagen!

Bryggeriene som deltok:
7Fjell
Bjørnafjorden
E.C.Dahls
ELØ -En Liten Øl
Garasjebryggeriet
Haandbryggeriet
Jåttå
Lysefjorden
Salamander
Skudenes

10 bryggerier er igrunn mer enn nok-nå kan man kanskje argumentere at det mangler noe litt «eksotisk/uvanligt» for å skille seg fra andre festivaler men her har vi både solide etablerte bryggerier, etablerte lokale-og et par relativt nye og «up and coming»-litt for enhver smak altså.

Til stede var også Diggin Foodtruck med litt god mat og Kjartan Kjetland stilte bla med brød som det ble delt ut smaksprøver av- brød som inneholdt rester fra brygging (surrdeigsbrød med mesk) -fint lite innslag og brødet var meget godt!
Diggin Foodtruck på Facebook
Kjartan Kjetland Extreme Dinners på Facebook

Smaksprøver av brød

Haugesund Ølfestival arrangerer hjemmebryggerkonkurranse i forbindelse med festivalen, og årets vinnere ble:
1. Pale Ale++ vinner Birger Osnes
2. Stout/Porter vinner Jacob Opheim
3. Åpen klasse vinner Birger Osnes

Blant premiene var et gavekort fra Brewshop og anledning til å brygge neste års festivaløl med Garasjebryggeriet!

Premieutdeling hjemmebryggerkonkurransen med «årets brygger» Birger Osnes som vant 2 klasser!

Mine 5 favoritter på festivalen m/ Untappdrating:

Bjørnafjorden- BØLL-traditional ale 4/5
Veldigt spennende øl-med bla einer. Smaker friluftsliv og lynghei, masse smak og både «tøff» og god øl- min første øl fra Bjørnafjorden og jeg ble mektigt imponert.

Skudenes Bryggeri- Graabein Skogholt -Sur Gås 4/5
Veldig rar øl-den lukter litt gymsokk og ostemugg-smaken derimot…åjåj, herlig friskhet og skarp syrlighet. Glem sniffinga og aroma og bare smak! Sjelden følt det har vært så stort sprang fra aroma til smak på en øl!

Haandbryggeriet- Haandbakk-surøl 4/5
Hoi-myyyye smaker! Frisk og sur, masse dybde-en skikkelig spennende god surøl!

Lysefjorden- Juicy Simon Solitude Edition – NEIPA- 4/5
Flott NEIPA- masse deilig humlearoma, frisk med masse fruktighet.

ELØ- Glimmer– Strong Bitter 4.25/5
Masse smak, rund velbalansert og rett og slett en nydelig lettdrikkelig bitter. Ingen grunn til å bli «skremt» av at det er en «strong bitter» dette tror jeg svært mange vil kose seg med!

Honorable mentions:
Kong Oscar Victorian Porter – Porter fra 7Fjell-3.75/5
Herliga London- Porter fra Jåttå 3.75/5
Brunbjørn- Brown ale fra Bjørnafjorden 3.75/5
Haugesund IPA- IPA fra Garasjebryggeriet 3.75/5

Det jeg syns var absolutt kjekkest med årets festival var for meg de to mindre bryggeriene Lysefjorden og Bjørnnafjorden- Lysefjorden hadde jeg såvidt smakt noe fra tidligere, Bjørnafjorden var helt nytt for meg-og begge leverte VELDIG bra! Lysefjorden har jo forsåvidt fått endel oppmerksomhet for sitt samarbeid med RealAle/Simon men utenom det er vel begge litt ukjente for mange-men det er det ingen grunn til! Begge to leverte solide øl, og jeg ble litt ekstra imponert av «lille» Bjørnafjorden som stilte med en mann og det han fikk med seg i bilen (såvidt jeg forstod det)- 4 øl og jeg smakte 3 som alle var av meget god kvalitet. Veldig kjekkt å se at det fortsatt kommer «nye» bryggerier til som leverer bra!

ELØ stiller som alltid med forseggjort stand og godt humør

Av de mer «etablerte» var det omtrent som forventet- jeg vet at ELØ, Skudenes, Haandbryggeriet og 7Fjell f.eks leverer bra og det gjorde de denne gangen også. Gøy at det var litt nytt å prøve hos de fleste, også noen øl som i utgangspunktet er vankelig tilgjengelig-det er jo slikt vi vil ha på festival.

Om festivalen:
Dette er fjerde(5?) gang jeg er på Haugesund Ølestival og jeg syns årets festival viste at det nå begynner å bli endel erfaring hos arrangør. Det er et anstendigf antall bryggerier og både Høvleriets arealer og Garsjebryggeriets arealer tas i bruk-en grei løsning som gir litt mulighet til å «bevege seg litt» så man ikke blir stående rett opp og ned i timesvis. Skyllestasjon, salg av litt lett mat, bongsalg osv-alt fungerer bra etter min oppfatning.

Jeg kommer igjen neste år!

Følg Haugesund Ølfestival på facebook her

Kunst på veggen i bryggerilokalene til Garasjebryggeriet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.