Hansa Mango IPA – håndtverksølets reddende engel?

Hansa Mango IPA. Smak litt på det navnet. Smaker det bittert og vondt-eller fruktig og godt? meningene er delte. Veldig delte. MAngo IPA er ølet noen elsker, noen hater og jeg tror det er endel som både elsker å hate det og endel som hater å elske det….

Mango IPA er nemlig øl fra storegutt Hansa Borg Bryggerier-og da skal man jo som håndtverksølelsker (som er en litt knotete norsk oversetting av det mer raffe engelske «Craftbeerlover») være litt sunt skeptisk til produktet. Ølet bla laget som «Limited Edition» i 2019 og 280 000 bokser, altså 140 000l føyk ut av hyllene. Det ble opprettet facebookgrupper hvor man delte informasjon om hvor ølet kunne fås tak i og enkelte kjørte uanstendige distanser for å fylle opp lageret sitt….

Fun fact: Limited Edition Mango IPA 2019 solgte ca 20% mer enn det mest solgte ølet på polet…

Hansa er ikke verre enn at de tok hintet-og noe sånt som tidoblet produksjonen-over en million bokser altså-og dette på tross av at ølet har en «lang bryggetid» (5 uker) og krever spesielle ingredienser som de sier… (Ja, vi flirer litt i hipsterskjegget vårt vi som drikker stouts med cacaobønner fra drontereir lagret på eikefat i 14,3 graders varme i 64,2 måneder når vi leser slike uttalelser)….men allikevel fyker boksene ut selv om de er vanligere å se i butikkene nå enn de var ifjor.

———-om ølet——-
Hansa Mango IPA
Ølet er en fruktig IPA, en hybrid mellom lettdrikkelig øl og spesialøl.
Øltypen IPA (India Pale Ale) kjennetegnes blant annet ved den store mengden humle som brukes i bryggeprosessen.
Bryggetiden er fem uker og mer komplisert enn vanlig pils.
Kalles tidenes beste lansering fra Hansa Borg.
Over 2,5 millioner liter produsert i 2020.
En høy andel av forbrukerne som har kjøpt Hansa Mango IPA er nye i ølkategorien.
Flere konkurrenter har nå lansert lignende produkter.
Kilde: Hansa Borg Bryggerier

————

hansamangoipa

Hansa Mango IPA Foto: beerangler

Så nå har Hansa Borg bestemt seg for ta ølet inn i sitt faste sortiment (noe annet ville jo vært idioti kan man vel påstå)- og mange hjerter gleder seg-og mange sukker og stønner mens de nyter sin velfortjente privatimporterte amerikanske humlejus til 300kr literen.

For mange av de som er glade i håndtverksøl og småbryggerier er Mango IPA en rød klut -eller gul da- for ikke er det IPA, og ikke er det skikkelig Mango og desuten så smaker det industripils av det uansett hva folk sier. Så det så. Og det kan jeg være litt enig i-bittelitt ihvertfall. Men er det egentlig en grunn til det-sånn bortsett fra at smaken til en ihuga Untapper naturlig nok skiller seg fra den gjengse øldrikker? Burde vi ikke heller tvert om omfavne Mango IPA, og håpe det er første steg til mer ølvariasjon i dagligvarebutikkene og flere ølelskere som drikker annet enn pils?

For det er en ting som er veldig interessant med de som drikker Mango IPA-mange av dem drikker ikke mye øl fra før-og mange av dem drikker ikke «fruktøl» og denslags fra før. Mango IPA kan altså være en brobygger mellom den «kjedelige industripilsen»(satt på spissen) og den vidunderlige verdenen av godbiter i hyllene til Vinmonopolet! Og er det en ting vi trenger mer enn gleden av å se overbærende på stakkaren med en vogn full av 6-packer Mango ipa fra den lokale butikken, så er det flere som begynner lete etter andre øl å drikke enn det de har drukket før. Det kan jo være interessant i den sammenhengen å nevne at Mango IPA solgte altså 140 000l i 2019 og slik jeg forstår det snakker vi over en million liter i 2020…her er topp 10 ølsalg på Vinmonopolet i 2019:

Dette er de 10 mest solgte ølene på polet i 2019 (antall liter i parentes)
Gullmack (113 171)
Grolsch Premium Lager (109 207)
Krönleins Stockholm Fine Festival Beer (95 593)
Hansa Sterkøl (57 551)
Erdinger Weissbier (50 607)
Ringnes Julebokk (41 894)
Hansa IPA Ekstra Spesial (38 339)
Amundsen Ink & Dagger Modern Day IPA (38 320)
Ringnes Extra Gold (34 814)
Kinn Vestkyst Indiaøl (34 328)

Det betyr altså at Mango IPA antageligvis selger bøttevis mer alene enn de 10 mest solgte på polet-uten at dette kan direkte sammenlignes selvsagt-men det viser potensialet… Hvis 10% av de som drikker Mango IPA i 2020 bytter til en IPA på polet i 2021 vil det sannsynligvis bli den mest solgte ølen på polet det året. Det setter ting i perspektiv.

Jeg er født optimist og tenker at hey-kanskje dette kan bidra til at vi på sikt får flere over på håndtverksøl! Jeg er ikke i tvil om at den «vanlige» Hansa IPAèn i butikkstyrke som var (og sikkert er) populær har fått mange til å prøve flere IPAèr- forhåpentligvis kan Mango IPA få mange til å prøve flere øl!

PS: Lurer du litt på hva jeg syns om Mango IPA? Jeg ga den 3.5/5 på Untappd med kommentaren:
«Fruktig og frisk-mye sommerøl for pengene. Litt mye mango for min gane og mangler litt dybde»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.