Bryggeribesøk Skudenes Bryggeri på Karmøy

skudenes bryggeri

Skudenes bryggeri

Langt vest i dette langstrakte landet ligger Karmøy-en nokså vindfull holme med ca 30 000 innbyggere (undertegnede inkludert), 3 byer og en eim av lyng og sjøvann. Helt sør på denne holmen ligger Skudeneshavn- Norges offisielle Sommerby, og etter manges mening en av Norges vakreste byer. By har de faktisk vært siden 1857 (da som ladested, «moderene» bystatus fra 1996), selv om det fortsatt «bare» er ca 3400 innbyggere her. Som enhver by med respekt for seg selv har de nå også et bryggeri- som altså heter Skudenes Bryggeri. Historien er nokså klassisk- kompiser brygger øl, ølet er godt og i 2014 ble bryggeriet startet-med salg av øl fra 2015, brygget i en 200L Seidel. De fleste bryggerier sliter med problemer i oppstarten-det gjorde Skudenes Bryggeri også-men de hadde et litt annet problem enn de fleste andre bryggerier rett etter starten-de klarte ikke produsere nok øl til å dekke etterspørselen! Det viste seg nemligt at ikke bare var -og er- Skudnesbuen veldig lokalpatriotiske og handler mye lokalt-men ølet var godt. Veldig godt. De lokale utestedene fikk ikke nok, de hadde knapt noe å levere til den lokale Gulatingbutikken og på bryggeriets eget utsalg var det også tomt i perioder, særlig rundt festivaltid-og i Skudeneshavn er de flinke til å arrangere festivaler! Neste steg for bryggeriet kom derfor fort-i 2016 byttet de lokaler og oppgraderte til 1000l kapasitet, nå lokalisert på næringsområdet Storamyr med god plass og kjekk butikk. Når de lanserte juleølet 2016 (Nordpol) i den nye bryggeributikken var jeg en av de rundt 15 personene som sto i kø før de åpnet og fikk handlet maks antallet på 12 flasker- og leste i ettertid at de hadde vært tomme før det var gått en halvtime. Slikt må motivere!

Skudenes Bryggeri har fått økt kapasiteten betraktelig på Storamyr


Skudenes Bryggeri på Facebook
Skudenes Bryggeri på Instagram

De nye lokalene har også gitt bryggeriet utvidete muligheter- ikke bare har de fått større bryggeareal med betydelig kapasitetsøkning og kjekk butikk, men de har et lokale som kan brukes til mindre arrangementer, smakinger og annet-med skjenkebevilgning! Mer om dette i en senere artikkel med intervju med daglig leder, se link nederst!

Smaksrom hos Skudenes Bryggeri Foto: Karl Inge S

Øl fra Skudenes bryggeri jeg har smakt med min Untappd rating:
Styrbord-blond ale- 4.75/5
Ballast-pale ale-4.25/5
Nautisk-IPA/Session IA-4/5
Fyrtårn-stout-4.25/5
Svai-APA-4/5
Dregg-pale ale-4/5
Havfrue-Saison/Farmhouse ale-2.5/5
Hvit byge-Witbier-3/5
Besetur-pale ale- 4/5
Lysning-red ale-3.5/5
Nordpol 2016-brown ale(juleøl)- 4.25/5
Nordpol 2017-brown ale(juleøl)- 4/5
Chief BA on Whiskey barrel from Islay destilleri- Scotch ale-ikke ratet da jeg ikke utstår whiskeysmak
Utaskjærs-IPA- 4.25/5
Chief standard-Scotch ale-3.75/5

Den observante leser vil legge merke til at snittet her er svært høyt-hvis vi ser bort fra de to ølene som er i en stilart jeg ikke har sansen for generelt (Farmhouse/Witbier-de stilene er vanskelige å rate for meg) snakker vi et snitt på rundt 4- mitt klart høyeste snitt for et bryggeri. Joda- det er nok litt sånn at for et lokalt bryggeri vil man ubevisst (selv om jeg prøver være bevisst på det) lettere vippe opp 0.25 i rating enn for andre- det endrer ikke det faktum at etter min mening lages det særdeles godt øl i Skudenes. Øl er jo egentlig en enkel sak-spesielt de lyse standardvariantene- og det er igrunn marginale forskjeller på en standard blond ale eller pilsner fra bryggeri til bryggeri. Ofte er det små detaljer som avgjør-det kan være vannet, hvordan de timer humleinngangen eller andre «detaljer» som gjør at bryggeriene skiller seg litt fra hverandre. Jeg vet ikke helt hva det er de gjør i Skudenes som gir de det lille ekstra-men det er noe med den «smoothe» (i mangel av bedre norske ord….) ettersmaken som virkelig tiltaler min gane. Ølene er smaksrike og velbalanserte med bitterhet som øl skal ha- og så avsluttes det hele med en mild avrundet ettersmak som gir meg lyst på mer. Kanskje er det Karmøyvannet rett og slett! Det er forøvrig ikke bare min gane som liker øl fra Skudenes, de har jevnt over god rating på ølene- «Styrbord» var lenge Norges høyest ratede blonde-ale på Untappd og er fortsatt på en fin 6.plass (pr.jan/18).

Tilgjengelighet:
Etter at de fikk gang på produksjonen i de nye lokalene har det også blitt enklere å få tak i øl fra Skudens bryggeri- jeg skal ikke ramse opp alle utsalgsstedene her men kort sagt pr januar 2018-i tillegg til eget utsalg på bryggeriet:
Gulating butikker: Stavanger, Lura og Brennåsen
Utesteder: Alle i Skudenes samt Cafe Rene og Stuelands Abothek i Haugesund
Butikker: Snørteland i Skudenes, Haugen på Åkra, Haugesund Ølutsalg,Meny butikkene på Haugalandet, Vaaland 1889(Bryne), Bunnpris Sauda, Joker Utsira

Skudenes Bryggeri er forøvrig godkjent som lærebedrift i Produksjonsteknikkfaget og har pr.dd en lærling ansatt, og hjelper altså å dekke behovet for lærlingplasser-et eksempel til etterfølgelse for de bryggeriene som har mulighet til det!

Jeg takker for at jeg fikk komme og gleder meg til fortsettelsen i Skudenes!

Interessert i mer om Skudenes Bryggeri og hva som vil skje i 2018? Les mitt intervju med daglig leder Svein Andrè Waage Skudenes Bryggeri her 🙂

Forøvrig anbefaler jeg interesserte å følge Skudenes Bryggeri via Deres Nyhetsbrev

Tidligere bryggeribesøk:
Besøk på Lervig Bottleshop
En Liten Øl (ELØ)
Salamander bryggeri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.