Beeranglers «Hugnad» IPA -første bryggeprosjekt

Etter forespørsel fra et lokalt «garasjebryggeri» – E&K Garagebrewery- bestemte jeg meg for at det jaggu var på tide å se hva denne bryggegreia egentlig består av. Jeg er tross alt mer enn snittet opptatt av øl-men hva vet jeg egentlig om hva som foregår? Jeg kan kjenne forskjell på en Citrahumle og Mosaichumle når jeg drikker ølen, men hva betyr det? Og hvorfor blir øl så forskjellige på tross av at de ofte bruker samme humlene og malten? Det var definitivt på tide å finne ut mer om dette-og samtidig både være sosial og få-forhåpentligvis- godt øl i kjøleskapet!

E&K Garagebrewery hardde jeg smakt endel øl fra før, bla denne

Sammen med min venn i garasjebryggeriet satte vi opp en liten «plan» for prosjektet og den så omtrent sånn ut:

1. Planleggingsmøte-hva skal vi brygge, hva må vi handle
2. Bryggedag
3. Tørrhumling (noen dager/en uke etter brygging)
4. Flasking (14 dager etter brygging)
5. Første smak-telefonmøte (1 uke etter flasking/karboneringstart)
6. Ferdig karbonert og smaking (2 uker etter flasking)

PS: Dette er ikke ment verken som en guide til nybegynnere eller tips til viderekomne, bare en historie fra det første bryggeprosjektet jeg er med på 🙂

Her må sies at jeg jo hadde en stor fordel her ved at jeg var med en som allerede har flere titalls brygg bak seg og hadde full kontroll på utstyr, rengjøring og handling av varer-for meg var det egentlig derfor bare om å gjøre å få presset inn mest mulig humle i oppskriften! Planleggingsmøte gikk som en lek, og det er igrunn det det er-leke med humler, oppskrift og vi fikk også tid til å finne et passende navn-som ble «Hugnad», et ord som kan oversettes med glede eller velvære-som å «finne hugnad i noe».

Helt i starten av planleggingen, med «Ink&Dagger» som utgangspunkt

Bryggedagen er jo den mest tidkrevende biten av bryggingen- jeg var heldig og kom til vasket og desinfisert utstyr-så det var igrunn bare å sette igang og koke. Denne prosessen tar fort 4-5 timer litt avhengig av forarbeid, koketid og etterarbeid men det er samtidig lange perioder hvor det bare står og jobber av seg selv- en fin sosial happening altså hvor man snuser på humler, diskuterer, snakker til generelt tullball og jevnt over egentlig hygger seg!

Undertegnede måtte faktisk utføre fysisk arbeid

Det eneste man må passe godt på er klokka-man skal varme/koke ved rett temperatur ved rett varighet, det skal whirlpooles og tilsettes humler i korrekte mengder og ved gitte tidspunkt. Litt avhengig av hvor avansert bryggeutstyr man har gjør utstyret mye av jobben, det er uansett greit å ha en plan foran seg og følge med på klokken. Bortsett fra litt problemer med temperaturmåleren gikk det hele smertefritt og duften av humle underveis…nydelig! Så var det bare å få brygget i «bøtta», tette godt og vente på bobling i gjærlåsen!

Finveiing av humle som skal tilsettes

Tørrhumlingen er jo en kort og enkel sak-man åpner lokket, hiver oppi humlene-og setter det til side igjen-på dette punktet ser ølet ikke særlig appetittelig ut, men lukten er der i stor grad!

Flaskingen er den andre «operasjonen» som tar litt tid- det tilsettes litt sukker for karbonering (vi brukte da altså flaskekarbonering som metode) og så skal rett og slett ølet helles på flasker og korkes. Når det er snakk om ca 20-22 liter som skal på 0,33 flasker er jo det et anstendig antall flasker, og jeg tenker med gru på alle småbryggeriene som har stått og gjort dette mange ganger med 2-500l batcher…..grøss! Utenom at det er litt monotont er jo også flaskingen sosialt, det er fin mulighet til å småprate mens man står og holder på-en tapper øl, en korker. Etter dette delte vi flaskene og så var det bare å sette «fangsten» et varmt sted for at ølet skal karbonere og fortsette prossessen et par ukers tid.

Flasker klargjøres-renslighet er en dyd-og nødvendighet når man brygger!

Vi hadde lagt inn en litt tidlig smaking etter en drøy uke -så en uke etter flasking satte jeg et par flasker i kjøleskapet for smaking neste dag-jeg var også så dum at jeg ristet litt på flaskene før jeg satte de kaldt noe som skremte vettet av meg- masse bunnfall og grums! Heldigvis roet dette seg kraftig når de fikk stå kaldt og rolig et døgn!

Første smaking- fryktelig spennende! Jeg åpnet første ølen over vasken for sikkerhets skyld-heldigvis uten grunn. Det var passe futt til at korken kom av med en liten godlyd, men ikke antydning til overdreven skumming. Tømte ølen forsiktig over i glass for å ikke få med bunnfallet og voila-den så riktig lekker ut spør du meg-som jo er nokså inhabil forøvrigt…

Hugnad i vintersol

Aromaen var -i all beskjedenhet- fantastisk, masse masse humle og litt citrus. Smaken var også bra-den bar littegranne preg av kort karbonering men overgikk mine forventninger på dette stadiet med sjumilssteg! Kan trygt si at vi var veldig fornøyde-og veldig spente til hva en uke til i romtemperatur ville gjøre med den allerede mer enn godkjente ølen!

Veldig gøy med navnet sitt på flaskene!

14 dager etter flasking var det på tide med den «endelige» testen- et par flakser var satt kaldt dagen før og det var faktisk endel forskjell i farge/klarhet etter den andre uken i romtemperatur, det er jo som det skal være. Både aroma og smak var litt mer avdempet samtidig som smaken var rundere og det var mer fylde. Det er jo vanskelig å vurdere noe man har vært med å lage selv, men jeg var ihvertfall fornøyd, så blir det spennende å se hva andre mener om den-smaksprøver må deles ut og det blir spennende å følge «eget» øl på Untappd!

Jeg skal ikke si så mye om oppskriften-vi begynte med oppskriften på «Ing&Dagger» fra Amundsen bare for å ha noe å jobbe med, men endret for mye på den til at vi kan si det var en variant av denne. Vi hadde 3 fremtredende humler vi brukte- Citra, Simcoe og Cascade, og vi brukte både Whirlpool og tørrhumling. Mengden humle var 410 gram totalt.

Hugnad:
ABV: 6%
IBU: 75
Hovedhumler: Cascade, Citra og Simcoe
Sluttmengde: 21 liter (litt ekstra svinn pga all humlen)

Konklusjon:
Dette var gøy og skal gjentas-en ting er at vi fikk et godt øl til en grei pris, men det viktigste var rett og slett at det var veldigt sosialt-før, underveis og etter bryggingingen! Har du en anledning-hiv deg med noen som brygger!

Hugnad fra Beerangler Brewery w/ E&K Garagebrewery

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.