Alkoholfritt øl med gjennombrudd i Norge?

Nå har det riktignok vært et tegn i tiden en stund- at alkoholfritt øl skulle slå litt gjennom…. fra 2017 til 2018 gikk salget av alkoholfritt øl på Vinmonopolet opp 13%-en nokså formidabel økning. Samme trenden ble meldt fra dagligvarebutikkene (tallene for 2019 er åpenbart ikke klare men trenden er bekreftet tidligere i 2019 også). Det kan nevnes at i Danmark, som gjerne er et hakk og to foran oss på slike ting gikk salget av alkoholfritt/svakt (opp til 0.5%) øl fra ca 1 million liter i 2014 til ca 4 millioner liter i 2018-firedobling altså på bare 4 år! Lignende tall ser vi fra hele Europa!

I Norge er vi altså på vei og en ting som kanskje kan gi det ekstra hoppet som virkelig markerer et skille her er Nøgne Ø sitt alkoholfrie juleøl «Julefri» lansert nå til julen 2019. Det ølet presterte som første alkoholfrie juleøl å få terningkast 6 i VG sin juleøltest. Ikke som et alkoholfritt juleøl-men som et juleøl. Det må smake utrolig godt (pun himla intended) for Nøgne Ø som er et av bryggeriene som har lagt innsats inn i å lage et alkoholfritt øl som ikke bare kan brukes som erstatning for øl, men som faktisk smaker øl. Mitt høyest rangerte alkoholfrie øl før jeg smakte «julefri» var forøvrig Nøgne Ø sin «Infernal Stout». De gjør noe rett på Nøgne.

Det er interessant å lese at det er de yngste øldrikkerne som går i bresjen her- for mens min generasjon (hahm…) var veldig opptatt av å få mest mulig promille for kronene er dagens unge (som jeg sikkert burde mene er bortskjemte men som jeg jevnt over synes er helt supre) visstnok mer opptatt av helse og å ikke «flaue seg ut». Noe av det kan nok tilskrives at når jeg begynte å drikke øl var det ikke kamera på telefonene og det var ingen som hadde dashcam på T-forden heller. Uansett er det stas at ungdommen viser vei-for det finnes jo mange gode grunner til å drikke alkoholfritt øl:

5 gode grunner til å drikke alkoholfritt øl:
1. Det er ikke alkohol i det, ergo kan man nyte smaken av øl også når situasjonen betyr at man ikke bør drikke alkohol.
2. Det er mindre kalorier i alkoholfritt øl.
3. Man kan kjøre bil og gjøre husarbeid (f.eks…) etter å ha drukket alkoholfritt øl.
4. Man sender ikke snapper man angrer på etter en sixpack alkoholfritt.
5. Man sover bedre

Som mange andre må jeg innrømme at mitt forhold til alkoholfritt øl stort sett har vært av typen «fordi jeg må kjøre hjem» eller «skal på jobb imårå» med påfølgende kjappe valg av Munkholm, Clausthaler eller alkoholfri Carlsberg (uten forkleinelse for de forsåvidt) men…siste 2 årene har jeg prøvd noen flere varianter og her skal du få 5 tips på alkoholfrie øl du gjerne kan prøve (ikke nødvendigvis rangert rekkefølge):

5. Erdinger Alkoholfrei- Erdinger
4. Stripped Craft- Nøgne Ø
3. Krålesølv- ELØ (En Liten Øl)
2. Inferial Stout- Nøgne Ø
Dagens utvalgte:
1. Julefri- Nøgne Ø

Joda-jeg er ikke verre enn at jeg må følge hypen/trendene om jeg har mulighet og siden mitt lokale pol hadde denne inne måtte den testes. Julefri fra Nøgne Ø altså:
Lukter jul/juleøl, mye krydder-«ølet» litt mer i bakgrunnen. Første smaken-veldig overraskende, mye karamell-ish sødme. Veldig bra. MAsse krydder i bakkant. Neste munnfullene er mer krydder, litt mindre karamell. Krydrene har nesten en liten «jegermester» i seg- jeg er ikke så god på å skille ut kryddersmaker men…ingefær, kanel…? Absolutt et flott alkoholfritt alternativ, jeg tipper denne blir sjåførenes favoritt til ribba-løp og kjøp for disse kan fort ryke ut før lilleaftan!

Julefri -alkoholfri juleøl fra Nøgne Ø

Go juleølsmakingshøytid -og kom gjerne med tips til alkoholfrie alternativ jeg bør prøve i kommentarfeltet!

PS:
På jakt etter julegaver? Prøv en ølopplevelse i gave!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.